+31 613272159 info@labby.nl

Meester-Gezel principe: relevant of achterhaald?

Meester-gezel principe

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

3 juni 2024

Het Meester-Gezel principe, dat al sinds de middeleeuwen wordt toegepast, draait om het leren van vaardigheden en kennis door te oefenen en te experimenteren. Het principe is vergelijkbaar met onder andere de kinesthetische leerstijl en de Agile Scrum ontwikkelmethode, waarbij continu leren en aanpassen centraal staan. Alle drie stimuleren ze innovatie en voortdurend verbeteren en vernieuwen.

Het praktische, hands-on leren, de focus op mentorschap, en de stimulering van innovatie maken dit eeuwenoude principe relevanter dan ooit. Door het te integreren in moderne leer- en werkmethodes, kunnen organisaties beter inspelen op de uitdagingen van vandaag en morgen. Maar, wie is de meester en wie de gezel?

De oorsprong van het Meester-Gezel principe

Het Meester-Gezel principe is al honderden jaren oud. Het principe komt uit de middeleeuwen, waar het werd gebruikt om ambachtslieden hun vakkennis te laten overdragen aan de jongere generatie. Eerst was je leerling, daarna werd je gezel, en als je volleerd was legde je een meesterproef af. Wanneer je daarvoor slaagde, werd je meester en mocht je zelf ook mensen gaan opleiden.

Je leerde niet vanuit de schoolbanken, maar door mee te kijken met de meester in het vak. Je werd dus heel praktisch opgeleid totdat je het vak zelfstandig kon gaan uitoefenen.

Overeenkomsten met de kinesthetische leerstijl

De basis van het principe is ‘iets leren door het te doen’. Dit is vergelijkbaar met de kinesthetische leerstijl, wat een bewegende leerstijl is. Bij deze leerstijl leer je het beste door in beweging te komen en actief met de leerstof aan de slag te gaan. Net als bij het Meester-Gezel principe leer je dus door een praktische toepassing en niet door in een boek te lezen.

Vergelijking Agile Scrum ontwikkelmethode

Scrum is een Agile ontwikkelmethode, ontwikkeld om projecten een hogere slaagkans te geven. De term ‘Scrum’ komt uit de sport rugby, waar het verwijst naar een manier om de bal in het spel te brengen na een fout. Bij deze ontwikkelmethode heb je ook de Scrum Master, vergelijkbaar met de meester uit het Meester-Gezel principe. De Scrum Master is ook een meester, maar dan in zijn kennis over Scrum. Hij leert niet alleen zijn team, maar de hele organisatie hoe je het Scrum Framework kunt toepassen.

Zoals je ziet, zitten er veel overeenkomsten tussen het Meester-Gezel principe, de kinesthetische leerstijl en de Agile Scrum ontwikkelmethode.

Relevant of achterhaald?

Het Meester-Gezel model biedt veel voordelen die bijdragen aan een effectievere en duurzamere manier van leren en werken. Van praktische vaardigheidsontwikkeling en persoonlijke begeleiding tot het bevorderen van innovatie en het versterken van teamdynamiek.

Toch staat het model in zijn traditionele vorm onder druk. Ze wordt uitgedaagd door jongere generaties die steeds sneller nieuwe vaardigheden oppikken en waarbij er geen sprake meer is van een informatieachterstand. Hierdoor werkt de traditionele Meester-Gezel verhouding niet altijd meer. Innovatie en teamwerk, gebaseerd op gedeelde waarden en snelle aanpassing, zijn nu cruciaal voor succes.

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie kan profiteren van het Meester-Gezel principe of andere leermethoden? Check de website van Labby voor uitgebreide informatie en ontdek hoe ik je kan helpen bij het maken van effectieve onboarding programma’s en leertrajecten die je team naar een hoger niveau tillen. Of neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken!

Dit vind je misschien ook leuk …

Hoe slaap je slimmer maakt

Hoe slaap je slimmer maakt

REM-slaap speelt een grote rol in het verwerkingsproces van informatie en geheugen, wat natuurlijk erg relevant is voor leren en kennisbehoud. Ik neem je daarom mee in een fascinerend onderwerp: hoe onze nachtelijke avonturen in dromenland ons slimmer maken.

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

In deze blog wil ik de grondtonen eens bekijken in het licht van de huidige trends in leren en technologie. Sommige principes zijn tijdloos en blijven overeind, terwijl anderen door technologische en maatschappelijke veranderingen aangepast of zelfs vervangen zijn.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.