+31 613272159 info@labby.nl

Onbevooroordeeld en inclusief werven

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

17 oktober 2024

Een interview met Viec Nguyen, founder van Rocketsourcers Onbevooroordeeld en inclusief werven. Hoe doe je dat? In de afgelopen week besprak ik in mijn blog hoe diversiteit en inclusie (D&I) een belangrijke rol spelen in recruitment en onboarding. Ik deelde praktische tips over hoe organisaties inclusief kunnen werven en nieuwe medewerkers al tijdens onboarding kunnen laten ervaren dat ze welkom zijn. Deze week ga ik verder in op dit onderwerp tijdens een interview waarin Viec Nguyen, founder van Rocketsourcers, zijn inzichten deelt. Viec bespreekt hoe zijn organisatie inclusiviteit integreert in elk aspect van het recruitment- en onboardingproces, van onbevooroordeelde selectie tot een warme en toegankelijke onboarding-ervaring. Dit interview bouwt voort op de ideeën die we eerder hebben aangestipt en biedt nieuwe perspectieven en concrete voorbeelden. Lees verder en ontdek hoe inclusiviteit niet alleen een belangrijke waarde is, maar ook een sleutel tot succes in recruitment en onboarding.

Inclusief recruitment

Vanuit onze DEI-propositie hebben we twee doelstellingen: we werven onbevooroordeeld en helpen organisaties om hun wervingsprocessen inclusiever te maken. Inclusiviteit betekent voor ons dat iedereen, ongeacht achtergrond, gelijke kansen krijgt tijdens het recruitmentproces. We streven ernaar om onbevooroordeeld te werven, wat inhoudt dat we objectief selecteren op basis van competenties, zonder te kijken naar factoren zoals afkomst, leeftijd of geslacht. Dit doen we door gebruik te maken van een gestandaardiseerde aanpak, gebaseerd op de methodiek van de Rijksoverheid.

Viec Nguyen

Welke stappen ondernemen jullie precies om die vooroordelen in het recruitmentproces te minimaliseren?

We hebben een aantal concrete acties ondernomen om vooroordelen te verminderen. Een van de belangrijkste is het gebruik van een gestandaardiseerd Talent Sourcing Grid, waarmee we objectieve criteria vastleggen voor elke vacature. Daarnaast trainen we onze recruiters en interviewers in de STARR-methodiek, waarbij elke kandidaat op dezelfde manier wordt bevraagd. Dit voorkomt dat persoonlijke voorkeuren of vooroordelen het gesprek beïnvloeden.

Maar hoe zorg je dan precies voor een diverse kandidatenpool?

We zorgen er actief voor dat we een diverse kandidatenpool hebben door onze vacatures op verschillende platforms te plaatsen en door mensen uit bepaalde gemeenschappen niet uit te sluiten. Dit betekent ook dat we onze klanten adviseren om hun vacatureteksten en selectiecriteria zo inclusief mogelijk te maken, zodat ze een breder scala aan kandidaten aantrekken. Momenteel werken we aan een initiatief om onze klanten hierbij te helpen. Diversiteit begint namelijk bij de bron: de vacature zelf.

Hoe train je dan je recruiters zodat zij inclusieve interviews afnemen?

Onze recruiters worden uitgebreid getraind in competentiegericht interviewen, met een sterke focus op de STARR-methodiek. Dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde vragen krijgt en dat we ons richten op de vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Daarnaast hebben we een divers team van interviewers, wat helpt om verschillende perspectieven te waarborgen en bias te minimaliseren.

Wanneer zijn inclusieve recruitmentstrategieën succesvol, hoe meet je dat?

We meten het succes op verschillende manieren. Ten eerste door feedback van kandidaten te verzamelen over hun ervaring met het sollicitatieproces en houden we bij hoe ze het doen tijdens hun proeftijd. Ook krijgen onze klanten de mogelijkheid om feedback te geven, zodat we continu kunnen optimaliseren.

Onboarding

Mag ik overstappen naar inclusiviteit in onboarding? Hoe zorg je er nou voor dat nieuwe medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen, vanaf de eerste dag?

Een goede onboarding begint met een duidelijke structuur en een warm welkom. Bij Rocketsourcers zorgen we ervoor dat alles, zoals een laptop en inloggegevens, op de eerste dag klaarstaat. Daarnaast krijgt elke nieuwe medewerker een buddy toegewezen en een overzichtelijk plan voor de eerste zes maanden, zodat ze precies weten wat er van hen wordt verwacht en ze zich snel thuis voelen.

Op welke manier hou je rekening met diverse achtergronden tijdens het onboardingproces?

We proberen altijd rekening te houden met de verschillende achtergronden van nieuwe medewerkers. Dit betekent dat we oog hebben voor culturele verschillen en eventueel taalbarrières. Een inclusieve onboarding gaat verder dan alleen de praktische zaken; het gaat ook om begrip en empathie voor de unieke behoeften van elke medewerker. Wat we vaak terugkrijgen is dat nieuwe werknemers een warm welkom ervaren. We hebben een fijn team.

Inclusiviteit in leren en ontwikkelen

Hoe integreer je inclusiviteit in de leer- en ontwikkelingsprogramma’s?

Inclusiviteit speelt een belangrijke rol in onze leer- en ontwikkelingsprogramma’s. We zorgen ervoor dat de trainingen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of ervaring. Daarnaast kijken we naar de specifieke leerbehoeften van medewerkers en passen we onze programma’s daarop aan. Zo creëren we een omgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen.

Conclusie

Dit interview met Viec Nguyen laat nog maar eens zien hoe belangrijk inclusiviteit is in elke stap van het recruitment- en onboardingproces. Door bewust te werven en nieuwe medewerkers vanaf dag één welkom te laten voelen, creëer je een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan groeien.

Ook ik probeer steeds uit te dragen hoe belangrijk een goed doordachte onboarding en voortdurende ontwikkeling zijn voor het succes van iedere organisatie. Maatwerk leeroplossingen en onboardingprogramma’s zijn ervoor om inclusiviteit te bevorderen en teams te versterken. Daarmee krijgen medewerkers de tools en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn, ongeacht hun achtergrond.

Wil je ontdekken hoe Labby jouw organisatie kan ondersteunen in het creëren van een inclusieve leeromgeving en een sterke onboarding? Neem dan contact met mij op, en laten we samen werken aan een omgeving waar iedereen zich thuis voelt en optimaal kan presteren.

Dit vind je misschien ook leuk …

Leren verbindt

Leren verbindt

Ontdek hoe leren en samenwerken na 30 jaar nog steeds waardevol is. Lees het inspirerende verhaal van Peter en Pieter, waarin kennisdeling en samenwerking centraal staan.

D&I: inclusief leren op de werkvloer

D&I: inclusief leren op de werkvloer

Diversiteit en inclusie (D&I) zijn belangrijke pijlers voor elke moderne organisatie. Deze concepten zijn meer dan modewoorden, ze hebben directe invloed op het succes van zowel medewerkers als organisaties. Maar hoe implementeer je D&I effectief in je recruitment- en onboardingprocessen?

Werkgeluk: essentieel, niet optioneel

Werkgeluk: essentieel, niet optioneel

Deze week vieren we de internationale Week van het Werkgeluk. In deze week besteden we extra aandacht aan dit onderwerp dat veel meer aandacht verdient. Werkgeluk gaat verder dan alleen tevredenheid met je baan. Het draait om het vinden van betekenis, voldoening en persoonlijke groei in je dagelijks werk.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.