ADDIE-model: tijd voor een opfrisbeurt?

ADDIE-model

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

12 augustus 2024

Veel organisaties gebruiken het ADDIE-model nog steeds 1-op-1 voor het ontwikkelen van trainingsmateriaal. Maar hoe relevant is het model uit de jaren ’70 nog? Moeten we het achter ons laten, of kan het misschien met een opfrisbeurt weer helemaal van deze tijd worden?

Wat is het ADDIE-model?

Allereerst geef ik graag een korte toelichting op wat het ADDIE-model is. Dit model is ontwikkeld in de jaren ‘70 en wordt tegenwoordig ingezet als routekaart voor het maken van trainingsmateriaal. Het biedt handvatten voor het plannen van het gehele ontwikkelproces van begin tot eind. Met het gebruik van dit model stippel je de volledige route uit voordat je begint aan de uitvoering. De route bestaat uit vijf stappen, waarbij iedere stap een belangrijk onderdeel bijdraagt aan de ontwikkeling van het cursusmateriaal.

De eerste, en een van de belangrijkste stappen, is het analyseren. Je duikt in de bestaande kennis en vaardigheden van de doelgroep, evenals het onderzoeken van hun leerbehoeften en doelen. Dit helpt om de randvoorwaarden van het materiaal vast te stellen.

De volgende stap omvat het ontwerpen van het cursusmateriaal, waarbij de volledige inhoud wordt uitgewerkt, inclusief de leermethoden en evaluatiecriteria. Tijdens de ontwikkeling wordt het materiaal geproduceerd, zodat het tijdens de implementatie kan worden aangeboden aan de doelgroep. Tot slot wordt de evaluatie uitgevoerd. Hierbij wordt de effectiviteit van het materiaal onderzocht en wordt beoordeeld in hoeverre de doelstellingen zijn bereikt. De feedback kun je vervolgens inzetten om het materiaal verder te ontwikkelen.

De nadelen van het ADDIE-model

Ondanks dat het ADDIE-model veel wordt toegepast in de praktijk, toont het model vanwege zijn leeftijd ook gebreken. Allereerst heeft dit model een lineaire toepassing, wat betekent dat elke stap strikt in de aangegeven volgorde moet worden doorlopen. In de praktijk is flexibiliteit vaak een vereiste, omdat het regelmatig updaten van het materiaal niet alleen handig, maar ook essentieel is vanwege de snelle ontwikkelingen die soms plaatsvinden.

De lineaire aanpak kan het ontwikkelproces behoorlijk tijdrovend en dus kostbaar maken, omdat elke fase volledig moet zijn afgerond voordat je naar de volgende kunt gaan. Dit vormt een struikelblok, vooral in sectoren waar veranderingen snel en regelmatig plaatsvinden. Door snelle technologische ontwikkelingen en marktverschuivingen kan de content al verouderd zijn nog voordat deze gepubliceerd is.

Waarom is ADDIE niet altijd toereikend?

Kortom, ADDIE heeft er moeite mee om bij te blijven. Hoewel het model een waardevolle structuur biedt, past een lineaire aanpak niet binnen het huidige tijdperk waarin leren en ontwikkelen steeds sneller evolueert. Zelf ontwikkelen naar flexibele, budgetvriendelijke en op de lerende afgestemde benaderingen is niet alleen voordelig, maar ook noodzakelijk.

Wat kun je eraan doen?

Een van de redenen waarom ADDIE zo populair is, is dat het structuur biedt. Het maakt duidelijk wat er op welk moment gedaan moet worden, maar zoals eerder genoemd is dit niet altijd toereikend. Een aanvulling van agile methodieken zou de oplossing kunnen bieden waar we naar op zoek zijn. Deze staan bekend om snelheid en flexibiliteit, waardoor het ontwikkelproces sneller kan verlopen en er beter kan worden ingespeeld op veranderingen. Daarnaast worden inhoudsdeskundigen direct betrokken bij het ontwikkelproces, zodat de leerprogramma’s beter aansluiten op de behoeften van de doelgroep.

Hoewel deze aanpak in eerste instantie misschien overweldigend lijkt, is het zeker mogelijk om elementen ervan toe te passen. Kijk wat het beste bij jouw organisatie past en implementeer de onderdelen die het meest waardevol zijn.

Door agile methodieken toe te voegen, geef je het huidige ontwikkelproces een vleugje innovatie, waardoor het met de tijd meegaat en klaar is voor de toekomst!

Conclusie

Het ADDIE-model blijft een waardevol model voor L&D dankzij de structuur en het overzicht dat het biedt. Het model heeft zo zijn nadelen, maar kan worden verrijkt met elementen van agile methodes. Daardoor wordt het proces sneller en flexibeler. Door inhoudsdeskundigen directer bij het ontwikkelproces te betrekken en een iteratieve benadering te hanteren, kun je leerprogramma’s maken die beter aansluiten en sneller kunnen worden aangepast waar nodig. Zo profiteer je optimaal van de structuur die ADDIE je biedt, als ook van de dynamiek van agile methodes.

Wil je meer ontdekken over andere leermodellen en leerstijlen? Bekijk dan ook het 70:20:10 leermodel. Hier vind je praktische tips die jouw organisatie verder kunnen helpen! Of neem contact met me op om de rol van ADDIE binnen jouw organisatie te onderzoeken en te ontdekken hoe agile methodieken het proces kunnen versterken.

Dit vind je misschien ook leuk …

PDF naar Podcast: Google NotebookLM

PDF naar Podcast: Google NotebookLM

Google NotebookLM maakt het eenvoudig om lange documenten samen te vatten en om te zetten in levensechte podcasts. Ideaal voor het toegankelijker maken van content, zoals onboarding roadmaps. Probeer het zelf voor efficiëntere kennisdeling!

LIFOW: leren in je dagelijkse routine

LIFOW: leren in je dagelijkse routine

Gevangen in de onophoudelijke stroom van werk. Een eindeloze reeks e-mails, vergaderingen en dagelijkse taken slokt onze tijd op, waardoor het vrijwel onmogelijk lijkt om tijdens de werkdag ruimte te vinden voor persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.