+31 613272159 info@labby.nl

Leercultuur: de sleutel tot succes in jouw organisatie 

Leercultuur

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

15 januari 2024

Wist je dat een organisatie met een sterke leercultuur aanzienlijk succesvoller is in het realiseren van bedrijfsdoelstellingen? In een tijd waarin de ene na de andere verandering voordoet, is het vermogen om te leren en jezelf aan te passen allang geen luxe meer maar een noodzaak. Is er bij jouw organisatie al sprake van een leercultuur?

In deze blog lees je waarom een leercultuur essentieel is voor organisaties en hoe deze bijdraagt aan verbeterde bedrijfsprestaties. Ik geef je enkele praktische stappen die je kunt zetten om een dergelijke cultuur te implementeren, ongeacht de grootte of sector van je organisatie.

Waarom een leercultuur belangrijk is

In organisaties met een leercultuur staan continue ontwikkeling, kennisdeling en professionele groei centraal. Medewerkers worden aangemoedigd en ondersteund bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Fouten zijn leermomenten en het delen van kennis en ervaring is de norm. Zo’n cultuur draagt niet alleen bij aan individuele groei van medewerkers maar stimuleert ook innovatie en het aanpassingsvermogen van de organisatie als geheel.

Een cultuuromslag gaat niet vanzelf. Verandering roept weerstand op en het ontwikkelen van een leercultuur vereist een andere kijk van medewerkers en management. Effectief en duurzaam integreren van leren en ontwikkelen als onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden is essentieel en vraagt daarom een strategische aanpak.

Een leercultuur is om meerdere redenen belangrijk voor organisaties. Ik geef je de belangrijkste voordelen van een sterke leercultuur. 

Innovatie

1. Innovatie

Onderzoek toont aan dat, wanneer medewerkers worden gestimuleerd om doorlopend nieuwe ideeën, vaardigheden en kennis te verkennen, dit innovatie en creativiteit in de hand werkt (vb. ATD). Organisaties kunnen hierdoor sneller nieuwe en betere producten, diensten of processen ontwikkelen.

2. Aanpassingsvermogen

Organisaties met een leercultuur zijn beter in staat zichzelf aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Medewerkers verwerven sneller nieuwe vaardigheden en adopteren nieuwe rollen of verantwoordelijkheden. Medewerkers reageren niet alleen op veranderingen, zij omarmen deze proactief en benutten ze voor groei van de organisatie.

Josh Bersin: Agile organizations evolve their strategy but deepen it where they have strength. People and teams are constantly learning. 

3. Hogere Productiviteit en efficiëntie

In o.a. deze al wat oudere insight van Deloitte lees je dat een leercultuur je aanzienlijke voordelen oplevert voor wat betreft de productiviteit en efficiëntie van medewerkers. 

4. Medewerkerstevredenheid

Persoonlijke en professionele ontwikkeling leiden tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid bij het werk. Medewerkers die de kans krijgen zich te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak, voelen zich gewaardeerd en ondersteund en blijven vaak langer bij een organisatie.

Hoe je een leercultuur creëert

Voordat een organisatie actief een leercultuur ontwikkelt, is het belangrijk om een heldere en gedeelde visie te hebben over wat leren betekent voor de organisatie, hoe deze bijdraagt aan de organisatiedoelen, en welke rol iedereen daarin speelt. Deze visie vormt de basis voor alle verdere leerstrategieën en initiatieven, en zorgt ervoor dat inspanningen op het gebied van leren samenhangend, doelgericht en effectief zijn. Het helpt ook commitment te verkrijgen van medewerkers binnen de organisatie.

Om een leercultuur in een organisatie te ontwikkelen en te integreren, zijn vervolgens de volgende stappen minimaal nodig.

Leercultuur

1. Betrokkenheid management 

Het commitment van het management is cruciaal. Zij moet het belang van leren benadrukken en actief participeren in leerinitiatieven. Dit onderschrijft het belang van leren voor de hele organisatie.

2. Strategische afstemming 

Leerinitiatieven moeten worden afgestemd op de bedrijfsstrategie en bijdragen aan het bereiken van organisatorische doelstellingen.

3. Toegankelijkheid 

Om leren toegankelijk te maken bied je, via een leerplatform dat past bij jouw organisatie, diverse leermethodes aan die horen bij de verschillende leerstijlen en behoeften. Bijvoorbeeld, en niet beperkt tot, (online) cursussen, workshops, mentoring, peer-to-peer leren.

4. Integratie

Maak leren een integraal onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.

5. Cultuur

Moedig een cultuur aan waarin leren en kennisdeling wordt gewaardeerd. Waarin feedback wordt gegeven en ontvangen als een middel voor groei en ontwikkeling.

6. Beloon leren 

Waardeer inspanningen en successen van medewerkers die zich inzetten voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

7. Evalueren van impact 

Meet en evalueer de impact van leerinitiatieven op individuele en organisatorische prestaties om de effectiviteit ervan te beoordelen en waar nodig aan te passen.

Conclusie

Een sterke leercultuur is essentieel voor het succes van iedere organisatie. Het bevordert innovatie, verbetert aanpassingsvermogen, verhoogt productiviteit en versterkt medewerkerstevredenheid. Door een duidelijke visie op leren te formuleren en deze te integreren in alle aspecten van de organisatie, van managementbetrokkenheid tot dagelijkse werkzaamheden, kunnen organisaties een omgeving creëren waar continue ontwikkeling en groei worden gewaardeerd en ondersteund. Dit leidt niet alleen tot individuele groei, maar versterkt ook de organisatie als geheel.

Het succesvol implementeren van een leercultuur vraagt om een strategische en toegewijde aanpak, maar de voordelen zijn duidelijk en veelomvattend.

Meer blogs over (in)werken en leren vind je hier.

Ben je benieuwd welke mogelijkheden jouw organisatie biedt om een leercultuur te creëren? Of wat de voordelen zijn van het hebben van een eigen academie? Neem gerust contact met mij op.

Dit vind je misschien ook leuk …

Hoe slaap je slimmer maakt

Hoe slaap je slimmer maakt

REM-slaap speelt een grote rol in het verwerkingsproces van informatie en geheugen, wat natuurlijk erg relevant is voor leren en kennisbehoud. Ik neem je daarom mee in een fascinerend onderwerp: hoe onze nachtelijke avonturen in dromenland ons slimmer maken.

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

In deze blog wil ik de grondtonen eens bekijken in het licht van de huidige trends in leren en technologie. Sommige principes zijn tijdloos en blijven overeind, terwijl anderen door technologische en maatschappelijke veranderingen aangepast of zelfs vervangen zijn.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.