+31 613272159 info@labby.nl

LIFOW: leren in je dagelijkse routine

Learning In The Flow (LIFOW)

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

9 september 2024

Gevangen in de onophoudelijke stroom van werk. Een eindeloze reeks e-mails, vergaderingen en dagelijkse taken slokt onze tijd op, waardoor het vrijwel onmogelijk lijkt om tijdens de werkdag ruimte te vinden voor persoonlijke ontwikkeling. Toch blijkt uit onderzoek dat juist die ontwikkeling een van de grootste bronnen van werkgeluk is. De urgentie van het werk overtreft steevast de luxe van leren. Maar wat als we leren zouden integreren in onze dagelijkse routine?

Wat is Learning In The Flow?

Het idee van Learning In The Flow (LIFOW) erkent dat leren moet passen bij onze werkdagen en werklevens. In plaats van leren te zien als iets dat apart gebeurt, zoals tijdens een cursus, workshop of training, wordt leren een continu proces dat naadloos in het werk is verweven.

Waarom hebben we LIFOW nodig?

Het ooit revolutionaire Learning Management System (LMS) bestaat al een tijdje en is soms flink gedateerd. De moderne medewerker heeft geen tijd om urenlang een training te volgen in een online leeromgeving. De moderne werkprocessen waarin jij en ik ons bevinden, vereisen flexibele en direct toepasbare vormen van leren die integreren in de dagelijkse werkzaamheden.

De voordelen van LIFOW zijn eenvoudig maar krachtig. Door relevante trainingen aan te bieden die aansluiten bij de rol van de medewerker en op het juiste moment worden geïntroduceerd, ontstaat er op natuurlijke wijze een hogere betrokkenheid. Dit leidt niet alleen tot meer gemotiveerde medewerkers, maar ook tot een aanzienlijke toename in productiviteit. Leren wordt een actief onderdeel van onze dagelijkse routines. Wachten of hopen dat leermogelijkheden op ons pad komen, is verleden tijd. Een proactieve leerhouding staat nu centraal, waarbij medewerkers continu nieuwe kennis en vaardigheden opdoen als onderdeel van de werkdag.

LIFOW in de praktijk

Je vraagt je wellicht af: Wat betekent dit voor de dagelijkse gang van zaken? Mijn antwoord hierop is simpel: efficiëntie wordt juist verhoogd. Jarenlang moesten medewerkers door pagina’s aan trainingsstof spitten om de informatie te vinden die ze nodig hadden. Dit is met LIFOW verleden tijd! Door leren te integreren in de werkstroom, wordt de focus gelegd op de kennis die medewerkers nodig hebben om hun werk effectief uit te voeren. Dit vermindert de ruis van overbodige informatie en verhoogt de productiviteit van medewerkers.

Leren in de flow van het werk draait om het vangen van de aandacht van een medewerker waar die al ligt, in plaats van deze proberen af te leiden. Dit kan via verschillende middelen. Mijn advies is om te onderzoeken welk communicatiemiddel je werknemers al gebruiken. Is dit bijvoorbeeld Slack, dan is dat de plaats waar informele leermiddelen verspreid moeten worden. Het belangrijkste is dat het gekozen kanaal al onderdeel is van de werkflow.

Voor een succesvolle integratie kun je het beste korte visuele content gebruiken. Denk aan instructieve animaties, quizzen met meerkeuzevragen, gamification of pop-up microlearning modules. Gebruik een mix van verschillende leervormen om het leerproces voor je werknemers eenvoudig en boeiend te houden. Zo is de kans het grootst dat ze betrokken raken én blijven.

Implementatie van LIFOW

Om LIFOW effectief in de werkstroom van je organisatie te integreren, geef ik enkele adviezen om goed van start te gaan:

1. Verminder weerstand door belemmeringen te herkennen en aan te pakken. Zijn er factoren die je medewerkers weerhouden om deel te nemen aan leeractiviteiten? Denk aan onhandige systemen of moeilijk toegankelijke inhoud. Voer gesprekken met je personeel om inzicht te krijgen in hun uitdagingen en behoeften, en zorg ervoor dat de leerervaring soepel en toegankelijk wordt gemaakt.
2. Bied kleine microlearning modules aan. Deze methode deelt informatie op in behapbare stukjes en herhaalt regelmatig de belangrijkste punten. Wanneer je dit goed laat aansluiten op de werkstroom, bevordert het een effectieve opname van kennis.
3. Zorg voor relevantie door leermodules af te stemmen op de huidige rol en verantwoordelijkheden van de medewerker. Koppel leerdoelen aan de inhoud en stimuleer medewerkers om hun eigen trainingsbehoeften kenbaar te maken.
4. Zorg voor mobiele toegang voor de ultieme gebruikerservaring, zodat je personeel altijd en overal toegang heeft tot de modules. Hierdoor kunnen ze flexibel en in hun eigen tempo leren.
5. Wees je er van bewust dat niet alle leercontent zich leent voor deze aanpak. Maak daarom een zorgvuldige afweging welke content je wel en welke je niet op deze wijze aanbiedt.

Uitdagingen bij LIFOW

Zoals bij elke leermethode zullen er bij LIFOW uitdagingen ontstaan. Deze methode is voor een groot deel gebaseerd op betrokkenheid. Het is belangrijk dat medewerkers de waarde van het leermateriaal inzien en dat het relevant is voor hun werkzaamheden. Regelmatige communicatie met medewerkers is essentieel om eventuele belemmeringen te herkennen en aan te pakken, zodat de leerervaring effectief en betekenisvol blijft.

Een andere belangrijke uitdaging bij LIFOW is het vinden van de juiste balans tussen werken en leren, en een bedrijfscultuur die dit ondersteunt. Het is essentieel dat leren niet als een extra belasting wordt gezien, maar als een geïntegreerd deel van het werkproces. Dit vraagt wellicht om een verandering in de bedrijfscultuur, waarbij leren wordt aangemoedigd en niet wordt gezien als een verplichte activiteit, door zowel werkgever als werknemer.

Conclusie

Is je interesse gewekt door LIFOW en wil je verkennen wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Ik sta klaar om je te adviseren en samen te kijken naar de beste aanpak. Neem gerust contact op voor meer informatie. Met de juiste aanpak kan jouw team binnenkort al profiteren van Learning In The Flow!

Dit vind je misschien ook leuk …

Hoe slaap je slimmer maakt

Hoe slaap je slimmer maakt

REM-slaap speelt een grote rol in het verwerkingsproces van informatie en geheugen, wat natuurlijk erg relevant is voor leren en kennisbehoud. Ik neem je daarom mee in een fascinerend onderwerp: hoe onze nachtelijke avonturen in dromenland ons slimmer maken.

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

De grondtonen van leren: wat blijft en wat verandert?

In deze blog wil ik de grondtonen eens bekijken in het licht van de huidige trends in leren en technologie. Sommige principes zijn tijdloos en blijven overeind, terwijl anderen door technologische en maatschappelijke veranderingen aangepast of zelfs vervangen zijn.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.