+31 613272159 info@labby.nl

Werkgeluk: essentieel, niet optioneel

Werkgeluk

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

23 september 2024

Ik geloof sterk in de kracht van een goed ingericht leer- en ontwikkeltraject voor het bevorderen van werkgeluk. Medewerkers die de kans en ruimte krijgen om te groeien, te leren en zich te ontwikkelen, ervaren vaak een veel positievere werkbeleving.

Deze week vieren we de internationale Week van het Werkgeluk. In deze week besteden we extra aandacht aan dit onderwerp dat veel meer aandacht verdient. Werkgeluk gaat verder dan alleen tevredenheid met je baan. Het draait om het vinden van betekenis, voldoening en persoonlijke groei in je dagelijks werk.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Werkgeluk heeft voor iedereen een andere betekenis. Omdat werk een groot deel van ons leven uitmaakt, is het belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat en voldoening haalt uit het werk dat je doet. Je voelt je op je plek in je functie, krijgt energie van je dagelijkse werkzaamheden en gaat aan het einde van de dag met een goed en voldaan gevoel naar huis. Als onze werkplek dit niet biedt, kan dit serieuze gevolgen hebben voor zowel het fysieke als mentale welzijn.

Hoe staat het eigenlijk met werkgeluk binnen jouw organisatie? Medewerkers die zich gelukkiger voelen in hun werk, zijn namelijk gezonder. Dit betekent dat medewerkers die meer energie hebben, productiever zijn en sterker betrokken zijn bij wat ze doen. Bovendien ervaren ze minder stress, wat resulteert in een lager ziekteverzuim. Het welzijn van je medewerkers heeft dus direct invloed op het succes van je organisatie.

Werkgeluk is een zeer actueel onderwerp dat door steeds meer organisaties als belangrijk wordt gezien. Bij zowel Speakers Academy als Quality Bookings kun je terecht voor inspirerende sprekers die gespecialiseerd zijn in werkgeluk. Zij delen graag de nieuwste inzichten en praktische tips die het werkgeluk in jouw organisatie zullen versterken.

Werkgeluk creëren

Werkgeluk is een combinatie van verschillende factoren die bijdragen aan een positieve werkervaring. Hoe ga je daar concreet mee aan de slag? Hier zijn enkele tips!

1. Autonomie op de werkvloer

Geef je medewerkers de vrijheid en ruimte om hun eigen werktijden en werkwijze te bepalen. Dit moet natuurlijk wel binnen de grenzen van hun functie blijven, maar het versterkt hun gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij hun werk.

2. Betekenis

Medewerkers willen graag ervaren dat hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Betrek hen bij de doelstellingen en vier samen de successen van de organisatie. Wanneer ze merken dat hun inspanningen daadwerkelijk waarde toevoegen, levert dat niet alleen voldoening op, maar ook extra motivatie.

3. Groei en ontwikkeling

Ontwikkelingsmogelijkheden zorgen ervoor dat medewerkers hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten. Ze voelen zich meer uitgedaagd en gewaardeerd door deze kansen. Bovendien verhoogt dit ook hun waarde voor de organisatie.

4. Verbinding

Creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich verbonden voelen met elkaar en de organisatie. Dit kan door open communicatie te bevorderen en informele momenten zoals gezamenlijke lunches te organiseren. Teamactiviteiten dragen ook bij aan het versterken van onderlinge relaties, wat leidt tot een prettige en productieve werksfeer.

5. Balans tussen werk en privé

Een gezonde balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor werkgeluk. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werktijden te bieden en medewerkers aan te moedigen om vakantiedagen op te nemen. En niet minder belangrijk, een werkomgeving creëren waar ruimte is voor rust, door overuren te beperken en regelmatige pauzes te stimuleren.

Meten is weten

Om effectief aan de slag te gaan met het werkgeluk binnen je organisatie, is de eerste stap om te meten waar je nu staat. Wanneer je meet hoe gelukkig jouw organisatie is, vanuit zowel het perspectief van de medewerker als dat van de organisatie, kun je gericht werken aan het vergroten van het werkgeluk.

Conclusie

Werkgeluk is geen luxe. Burn-outs komen nog te vaak voor. Het bevorderen van werkgeluk is daarom geen luxe maar een noodzaak. Gelukkige medewerkers zijn gezonder, creatiever en beter in staat om met stress om te gaan. Het is belangrijk dat je als organisatie hier actief mee aan de slag gaat. Deze Internationale Week van het Werkgeluk is een mooie aanleiding daarvoor.

Start vandaag en zorg voor een goed ingericht leer- en ontwikkeltraject. Ik geef je graag advies en samen kijken we naar de beste aanpak voor jouw organisatie. Wil je weten hoe het gesteld is met werkgeluk binnen jouw bedrijf? Ik kan je direct in contact brengen met een specialist die dit voor je kan meten. Maak werkgeluk een prioriteit, niet een keuze.

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.